top of page

Zanglessen - auditiecoaching- podiumprojecten - workshops- jazzkoor

MARJOLEINE LEENE

Marjoleine studeerde jazz zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In haar eindexamenprogramma (1999, theater de Tobbe) waren 4 eigen composities opgenomen. In de jaren na haar studie volgde Marjoleine masterclasses en workshops van o.a. The New York Voices en Cathrine Sadolin. Onder begeleiding van Ronald Douglas verdiepte zij haar kennis van de stem met level 1 en 2 van Estill Voice Training System. Inmiddels is zij een bekend gezicht in de Nederlandse Jazzscene.


Marjoleine over de zanglessen

"In de lessen help ik je bewust te worden van je stemgebruik en de mogelijkheden te ontdekken die je hebt. Hoge noten leren zingen en met meer volume, of juist heel zacht en toch gesteund. Maar ook kan ik je leren improviseren, je helpen je eigen interpretatie te maken van jouw song, en samen leren spelen met een band. Ik creeer daarbij mogelijkheden voor jou om op te treden. Je neemt zelf je songs mee die je leuk vind om te doen. Dat hoeft zeker geen jazz te zijn. Ik werk altijd vanuit de interesse van de leerling. Jazz, pop, musical, kleinkunst. Ik vind het wel een voordeel dat ik zelf heb leren improviseren en dat in de jazzmuziek zulke rijke melodieen worden gebruikt. Daardoor kan ik je bv ook goed helpen meer vrijheid te nemen in je song, waardoor je ook vrijer op het podium staat en ontspannen blijft als alles bv ineens een beetje anders loopt dan verwacht."


Marjoleine over vocale jazz

"Mijn eigen hart ligt in de jazzmuziek, omdat ik er makkelijk overal ter wereld zoveel muziekvrienden mee kan maken en heerlijk vrij kan improviseren. Ik luister wel naar alle soorten muziek. In veel popmuziek, maar ook in de vocale jazz is de tekst belangrijk, de songs doen soms denken aan die uit muziektheater en musical. Dat is niet zo gek, want het hele jazzstandard repertoire voor zangers komt uit de Amerikaanse musical met Judy Garland, Gene Kelly, Fred Astair en Ginger Rodgers en al die andere grote Amerikaanse musical sterren van het witte doek. Geinspireerd door de songs die voor deze zangers en zangeressen werden geschreven, schreef ik zelf ook een aantal songs die in 2008 op cd zijn gezet met de band Intrioduction (van het Langst lopende jazzprogramma op de radio Tros Sesjun) "


"Zingen is heerlijk. Vooral als je je vrij voelt om het te doen. Kom gerust een les proberen!"


Zie ook www.jazzlegends.nl voor diverse projecten en samenwerkingen om jong talent te supporten en luister naar songs van Marjoleine op oa. Spotify.

bottom of page